Araçta Telefon Şarj Etmenin Bataryaya Zararları

Araç ile yoğun trafikte kaldığınızda yahut uzun bir yolculuğa çıktığınızda telefonunuzu aracınızda şarj etmek durumunda kalabilirsiniz. Telefonunuzu aracınızın USB bağlantı noktasına takmak size zararsız gibi görünebilir. Fakat çok mecbur kalmadığınız durumlarda telefonunuzu acınızda şarj etmeniz büyük bir hataya dönüşebilir. Çünkü bu durumda araçta telefon şarj etme durumu bataryaya zarar verebiliyor. Oysaki bir cep telefonun batarya performansı uzun süreli kullanım için çok önemlidir.

Akıllı Telefonun Araç İçinde Şarj Etmek Bataryaya Nasıl Bir Zarar Verir?

Araç kullanımı sırasında zaman zaman araçta telefon şarj etme ihtiyacı duyabilirsiniz.

Fakat araçta telefon şarj etme işlemi pek de verimli bir şarj etme olanağı sağlamaz. Çünkü normal şarj süresinden çok daha uzun bir zaman alır. Bu durum zamanla akıllı telefonunuzun bataryasının bozulmasına ve bunun sonucunda da şarjın daha hızlı tükenmesine sebep olabilir. Bu bakımdan cihaza oldukça büyük bir zarar verilme durumu söz konusu hale gelir. Çünkü bataryanın bozulması ve şarj tutmaz hale gelmesi hiç istenmeyen bir durumdur.

Araçta Telefon Şarj Etmek Neden Telefonun Bataryasına Zarar Verir?

Araç içerisinde bulunan normal usb’ler 0.5 amper akim ile çalışırlar. Fakat bir cep telefonunun şarj aletindeki akımı minimum 1.5 amperdir. Hatta bazı akıllı cep telefonlarının şarj cihazları 2.1 yahut daha yüksek amper olmaktadır. Cep telefonu bataryasını uzun süre düşük amper ile şarj etmek zamanla telefonun bataryasının zarar görmesine neden olur.

Yani araçta telefon şarj etme durumunda telefonun bataryası normalden daha uzun süre şarj çekmek durumunda kalır. Böyle bir sürecin ortaya çıkması cihazın bataryasının bozulmasına ve şarj tutmaz hale gelmesine neden olur. Bu yüzden araçlarda kullanılacak şarj aletlerinin de telefonların şarj aletleriyle ayni amperde olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Araçta Şarj Etmek Telefona Zarar Verir Mi?

Günlük yaşamımızın içerisinde cep telefonu kullanımı çok önemli bir hal almış durumdadır. Bu sebeple çok yoğun bir şekilde akıllı telefon kullanımı söz konusu olmaktadır. Bu durum zaman zaman trafikteyken araçta telefon şarj etme ihtiyacını doğurabilmektedir. Ancak araçta telefonu şarj etmek yalnızca cihazın bataryasına zarar vermez.

Aynı zamanda telefonun kendisi araçta telefon şarj etme işlemi sırasında çok ciddi bir şekilde zarar görebilir. Fakat şarj etmek için aracınızın çakmak bağlantı noktasını kullanıyorsanız, telefonunuz normalden daha fazla güç çekebilir. Böyle bir durum neticesinde aşırı ısınmaya sorunu ortaya çıkabilir. Dolayısıyla da akıllı cep telefonunun önemli ölçüde zarar görmesine sebebiyet verebilir.

Araçta Telefon Şarj Etmenin Aracın Aküsüne Bir Zararı Var Mıdır?

Pek çok kişinin merak ettiği bir diğer konu da araçta telefon şarj etme işleminin aracın aküsüne zararıdır. Esasında araçta telefon şarj etme işleminin aküye çok fazla bir zararı yoktur. Bu işlemden daha çok akıllı telefon zarar görebilmektedir. Fakat araçta telefon şarj etme işlemi, aracın aküsünün eski olması durumunda akünün bitmesine neden olabilir.

Böyle bir durum sonucunda telefonunuzu USB bağlantı noktasından şarj etmekten kaçınmak isteyebilirsiniz. Araçta telefon şarj etme mecburiyeti yaşamamak için, taşınabilir şarj aletlerinden edinebilirsiniz. Dilerseniz bunun yerine araçlar için özel olarak tasarlanmış şarj cihazlarından faydalanabilirsiniz. Böylece hem cep telefonunuzu hem de aracınızın aküsünü korumuş olursunuz.

Daha İyi Bir Batarya Ömrü İçin Yapılması Gerekenler?

Daha yüksek performansla, daha uzun süreli bir batarya kullanımı çok önemlidir. Bunun için dikkat edilmesi gereken birçok konun varlığı söz konusudur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün;

– Cep telefonun bataryasını sonuna kadar boşaltmak, zamanla bataryanın ömrünü azaltabilecek kimyasal reaksiyonlar oluşturabilir. Bundan dolayı cihazınızın bataryasının tamamen bitmesine izin vermemelisiniz. Telefonu şarja takmak için ideal olan düzey %20 civarıdır. Ayrıca şarj oranı %90-95’e ulaştığında şarjdan çıkarılması önemlidir. Kısaca telefonun, aşırı şarj edilmemesi veya pil seviyesinin çok düşmesi beklenmemelidir.

– Isı, bataryanı gerçek düşmanıdır. Yüksek sıcaklıklar zamanla bataryanın ömrünü azaltır. Bataryanın performansını olumsuz etkileyebilecek fazla ısınmayı önlemek için telefonu ısı ortamlarından korumak gerekir. Burada amaç, telefonun iç sıcaklığının yükselmesinin önüne geçmektir.

– Cep telefonuna uyan kaliteli, orijinal ve onaylı şarj cihazları ve kabloları kullanmak önemlidir. Telefon bir şarj cihazına takılı durumdayken oyun oynamak, video kaydetmekten kaçınılmalıdır. Çünkü çok fazla pil tüketen ağır işler pili strese sokabilir ve telefondaki pil yönetim sistemini karıştırılabilir. Bu durum zaman içinde bataryanın performansının düşmesine yol açabilir.

– Telefonun uzun süre şarj cihazında takılı bırakmamak gerekir. Gece şarj etmek gerekliliği söz konusuysa gece yarısı telefonunun şarjını kapatmak için bir zamanlayıcı kullanılabilir.

– Ayrıca telefonun bataryasını korumak için mümkün olduğunca araçta telefon şarj etme işleminden kaçınılmalıdır. Ya da telefonun şarj edilmesi için uygun niteliğe sahip şarj olanaklarının sağlanması gerekir. Böylece telefonun bataryasının daha uzun süre sağlıklı bir şekilde kalması mümkün olur.

Uygulamada aç
1
Merhabalar, GelDegistir'e hoşgeldiniz nasıl yardımcı olabiliriz?