Telefon Bağımlılığı Belirtileri Ve Önleme Yolları
Telefonlar günlük hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip olan üst düzey teknolojik cihazlardır. Bu cihazların insan hayatına olan katkıları yadsınamaz bir gerçektir. Fakat buradaki ayırıcı olan nokta, bu teknolojik aletlerle kişilerin kullanımda nasıl bir denge kurduğudur. Eğer kontrolsüzce bir kullanım durumu varsa telefon bağımlılığı gibi bir tablodan söz edilebilir.
Telefon bağımlılığı genellikle olması hiç istenmeyen olumsuz durumlardan biridir. Çünkü böyle bir olayın gelişimi, insanların hayat kalitelerini önem şekilde etkileyebilir. Bu bakımdan cihazlarla aradaki ilişkinin net olarak daima sorgulanması dikkate değer bir konudur.
Kişilerde bir telefon bağımlılığı gelişmesi, kendisini bazı belirtilerle ön plana çıkarır. Her şeyin kapsamlı olarak gözlenmesi neticesinde bağımlılık durumuna ilişkin net fikirlerin elde edilmesi mümkün olur.
Telefonlarda Bağımlılık Hangi Belirtilerle Kendisini Gösterir?
Teknolojinin gelişimi ve yeni ürünlerin piyasaya çıkması esasen insanlık için faydalıdır. Ancak konu bağımlılık aşamasına geldiğinde o zaman şartlar biraz daha farklı bir hal alır. Telefon bağımlılığı buna iyi bir örnektir. Bilmek gerekir ki mobil cihazlara bağımlılık bazı belirtilerle kendisini gösterebilir.
-Günlük zaman ortalamasında telefonda çokça vakit geçirilmesi,
-Çeşitli sosyal medya hesaplarına gereğinden fazla sürekli giriş yapılması,
-Her dakika bir telefona bakma ihtiyacı,
-Telefon olmadığında veya ona bakılmadığında ciddi yoksunlukların ortaya çıkması,
-Telefonsuz olunduğunda sinirlilik, tedirginlik veya asabiyet gibi durumların kendisini göstermesi,
-Yüz yüze sosyal ilişkilerin sürekli olarak ihmal edilmesi,
-Uyku düzeni, yeme düzeni gibi birçok şeyin günlük rutinde sekteye uğraması,
-Sabah kalkarken veya akşam yatarken hep telefonu kontrol etme ihtiyacı.
Genel itibariyle kişilerde bir telefon bağımlılığı olması durumu bu gibi bazı belirtilerle kendisini öne çıkarabiliyor. Her bir konu üzerinde daima sağduyulu olunması ve dikkatli şekilde düşünülmesi önem arz ediyor.
Telefon Bağımlılığının Engellenmesi İçin Neler Yapılabilir?
Telefon bağımlılığı her ne kadar meydana gelmesi istenmeyen bir durum olsa da engellenmesi daima mümkündür. Sadece bu aşamada biraz duyarlı ve bilinçli bir şekilde hareket etmeye ihtiyaç vardır. Kişinin ne yaptığı konusunda kendisinde iyi bir gözlemde bulunması bu noktada oldukça faydalı olur.
Mobil cihaz kullanımına bir süre getirilmesi de yine fayda sağlayan yöntemler arasındadır. Sosyal ilişkileri telefon kullanımından daha üstün tutmaya çalışmak da önemlidir. Yine yemek yeme süreçlerinde telefondan olabildiğince uzak kalınması da zaman içerisinde iyi alışkanlar geliştirir. Telefon bağımlılığı oluşması ihtimali en aza düşer.
Uyuma vaktinde telefonun yataktan uzak farklı bir yere konması da telefon bağımlılığının gelişimini engeller. Kalkınca doğrudan telefona bakılmaması da bu noktada önem arz eden konular arasındadır. Tüm bu çabalar, kişilerin hayatlarında güzel dengeler oluşturabilmesine yardımcı olur.
Telefonlara Neden Bağımlı Olunur?
Telefon bağımlılığı oluşmasının ardında birbirinden farklı birçok etken yer alabilir. Her bir durum kişileri adım adım telefonlara bağımlı olmaya doğru sürükler.
Bunlar arasında teknolojiye aşırı düşkünlük, sosyal özgüvensizlik veya altta yatan ruhsal birtakım sorunlar bulunabilir. Ayrıca sürekli sosyal platformlarda beğenilme ihtiyacı da kişilerde bir telefon bağımlılığı meydana getirebilir.
Telefon Bağımlılığının Ruhsal Açıdan Zararları
Mobil cihaz bağımlılığı ruhsal açıdan insanlara ciddi manada birtakım zararlar verebiliyor. Kişiler depresyona çok daha eğilimli olabiliyor. Anksiyete, kaygı ve panik hali gibi etkiler meydana gelebiliyor. Ruhsal durum üzerinde sürekli ani dalgalanma ve değişkenlikler de ortaya çıkabiliyor.
Telefon Bağımlılığının Tedavisi
İnsanların yaşam kalitelerini düşüren bir etkiye sahip olsa da telefon bağımlılığı iyi tedavilerle giderilebilir. Psikoloji alanında uzman olan bir kişiyle görüşülmesi bu noktada önem arz eder. Bilişsel davranışçı terapiler veya mindfulness gibi yöntemler durumun düzelmesinde fayda sağlayıcı seçeneklerdir.