Telefon Kullanımının Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Teknolojinin sürekli olarak yenilendiği günümüzde cep telefonlarının kullanımı artık ihtiyaç haline gelmiştir. Çocukların telefon kullanması özellikle toplumun her kesiminde akıllı telefonlar kullanılmaktadır. Cep telefonlarının faydaları oldukça fazla çocukların telefon kullanması konusunda zararlı etkileri sebebiyle çocukların telefon kullanması bir takım kurallara bağlanması pedagojik anlamda çocukların telefon kullanması çok olumlu sonuçlar verecektir. geldegistir.com Ailelerin çocukların telefon kullanması konusunda titiz davranması gerekmektedir.
Çocuklar Ne Zaman Telefon Kullanmalıdır?
Çocukların telefon kullanması zorunlu haller dışında izin verilmemelidir. Bu zorunlu haller sağlık, haber alma, ulaşmak gibi durumlar sayılabilmektedir. Cep telefonları yaymış oldukları mavi ışık sebebiyle Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişiminde bir takım daralmalar söz konusu olmaktadır. Başta göz bozuklukları olmak üzere beyinsel faaliyetlerinde radyo dalgaları olumsuz etki oluşturmaktadır.
Çocukların Beyin ve Ruh Sağlığında Telefonun Etkisi Nedir?
Çocukların büyüme aşamalarında yaş olgunluğuna bağlı olarak gelişim evreleri mevcut olmaktadır. Hem psikolojik hem de fiziksel anlamda değişimler söz konusu olmaktadır. Bu değişimleri sağlıklı ve doğru evrede sağlanabilmesi amacıyla daha çok ebeveynler ile çocukların sürekli olarak iletişimde bulunmaları çok önemlidir. Çocuklar telefon ile vakit geçirmeye başlamasıyla iletişim kapalı hale gelmektedir. Sadece tek bir verici yani telefon ve çocuk arasında bağlantısı kapalı sadece tek yönlü bir iletişim başlayacaktır ki bu durum gelişime zarar vermeye başlayacaktır.
Çocuklara Telefon İle Gelen Risk Faktörleri Nelerdir?
Çocukların telefon kullanımında fiziksel ve ruhsal bozukluk sağlayan faktörler ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda bedensel ve ruhsal etkilerine detaylı olarak bakılacak olursa; Fiziksel faktörler içerisinde El ve koordinasyon kaybı, uyku bozuklukları bu madde çocuklar için çok önemlidir. Çocukların yeteri kadar uyku alması çok önemlidir. Çünkü büyüme hormonu vücuda uyku sırasında salgılanmaktadır. Büyüme hormonu Vücudun gelişmesi için çok önemlidir. Fiziksel faktörler arasında yine yer alan kas, sırt ve boyun ağrıları, bunlara bağlı duruş postür bozuklukları söz konusu olacaktır.
Psikolojik olarak etkileyen faktörlerin başında kapalı iletişim gelmektedir. Çocukların özgüven eksiklikleri, kendini ifade etmekte yaşanan zorluklar hatta konuşma gecikmesi dahi yaşanabilmektedir.
Stres, sinirli olma hali, gerginlik, öfke, depresyon gibi olumsuz ruhsal sıkıntılar da yaşanabilmektedir.
Çocukların fiziksel fonksiyon gelişimlerini eğitici oyuncaklar ile oynaması bu oyuncakların özellikle tahtadan olması hem sağlık açısında hem de küçük el ve ayak motorlarının çalışmasına büyük fayda sağlayacaktır.
Beyinsel gelişimin sağlanması konusunda ilk akla gelen yaşa uygun kitaplar ile tanıştırılması olacaktır. Bu sayede çocukların hayal güçleri gelişmeye başlayacaktır.
Çocukların Pedagojik Gelişiminde Telefonun Etkisi Nedir?
Çocuklar doğdukları andan itibaren sosyal varlık olarak dış dünya ile iletişim kurmaya başlarlar. Bu anlamda ilk iletişim kurulan kişiler ebeveynler gibi görünse de perde arkasında dış etkenlerin hepsine ayak uydurmaya ve cevap vermeye başlamaktadır. geldegistir.com/ Bu iletişim ne kadar aktif olursa çocuğun gelişimi o kadar sağlıklı olacaktır. Sanal ortamları elinde bulunduran telefonlar öncelikle kendi bilişsel gelişim düzeyini düşürmeye başlamaktadır.
Göz hareketleri ve beyin bir bütün olarak hareket etmektedir. Dolayısıyla uyarıcıların hızlı geçmesi beyinin algılamada güçlük yaşamasına sebebiyet vermektedir. Yaşlarına uygun fiziksel oyunlar ve konuşarak karşılıklı iletişim sağlanarak üretilen oyunlar çocukların doğru algılara sahip olmasını sağlayacaktır.
Telefon Çocuklar İçin Kısa Süreli İletişim Aracı Olmalıdır
Ebeveynler genellikle çocukların oyalanması için masum düşünceler ile kendi telefonlarını vererek bu anlamda çocukların telefon kullanması sağlamaktadırlar. Çocukların telefon kullanması okul öncesi zamanı geldiğinde dikkat dağınıklığı olmaktadır. Çocukların telefon kullanması dikkatini toplayamaması, çocukların telefon kullanması dış dünyaya açık olmaması, sosyalleşememesi gibi sorunlar yaşanacaktır. Çocukların telefon kullanması konusunda anne ve babaların dikkat etmesi gerekmektedir